Dvě knihy, které prolomily ledy – Moje dcera konečně chce, abych jí četla před spaním



Kdo čtete mé příspěvky o dětských knížkách, nebo sledujete má videa na you-tube, tak víte, že si strašně moc přeji, abych vzbudila lásku ke knihám i ve svých dětech, a snažím se o to od jejich útlého věku. Zatímco leporela s tvrdými stránkami, na kterých si může Nela hledat postavičky a zvířátka, a sama k nim vymýšlet příběhy, jsou u nás dost v kurzu, knížky ke skutečnému čtení zatím příliš oblíbené nebyly. Dokud jsme nedostali dvě nádherné knížky z nakladatelství Svojtka.

Nejkrásnější jsou knižní dárky

Tyto dva knižní skvosty pro nejmenší nám přivezla o víkendu má úžasná kamarádka Kačenka z Knižního večírku, o které už jsem také psala. Vybrala knížky, které jsou překrásně ilustrované a při tom mají krátký příběh. Obě se dají přečíst během deseti minut, i když čtu hodně pomalu, natahuji to, zívám a komentuji některé obrázky. Nelu příběhy tak moc baví, že je čteme teď každý večer, někdy dokonce každou hned dvakrát. A jaké knížky to jsou?


Čti mi před spaním

První knížka pochází z pera psychoterapeutky Claire Hawcock  a jmenuje se Čti mi před spaním. Nemá nijak složitý příběh. Má především v dětech vzbudit potřebu spánku, uklidnit je a ukázat, že i zvířátka se ukládají do teplých hnízdeček a usínají. U knížky se zívá a často opakuje „jdi spát“, „je čas jít spát“, „spi, spi“ apod.

Text je doplněn kouzelnými ilustracemi Charlotte Cooke, které jsou přímo magické. Stejně jako text vzbudí v dítěti klid a touhu po spánku. Sice u nás neplatí, že by Nela usnula ještě během čtení této knížky, ale pozorně poslouchá, občas okomentuje nějaký obrázek a je spokojená. Včera sice u knížky skutečně usnula, ale to už jsme měly přečteny obě knížky z tohoto článku a četly jsme třetí – Dráček Zog a princezna rebelka z nakladatelství Ella a Max, o které jsem psala už dříve. A Nela pomaličku zavřela oči, poslouchala a usnula. Já to považuji za ZÁZRAK! J




Zajíček si moc rád čte

Druhou knížku napsal Peter Bently a jmenuje se Zajíčeksi moc rád čte. Její příběh je o zajíčkovi Kájovi, který si – jak napovídá název – rád čte. Místo aby si hrál s kamarády, leží doma v knížkách a hltá dobrodružné příběhy a pohádky. Jednoho dne, když venku prší, se zvířátka nudí. A tak Kája svým kamarádům doporučí každému nějakou knížku, která je zaujme, a čtou všichni. Venku po dešti pak zužitkují načtené příběhy a hrají si na piráty, princezny i dinosaury.

Úkolem této knížky je především vzbudit v dětech lásku ke knihám a jsem přesvědčená, že to funguje dokonale. Nela celá rozkvetla, bere si do rukou tuto knížku, i když přijde ze školky, prohlíží si obrázky a sama povídá, jak Kája čte o pirátech a dinosaurech. Dokonce si okamžitě zapamatovala zajíčkovo jméno.

Příběh je psán velmi jednoduše a srozumitelně, místy až trochu moc. Přijde mi, že i když je text doplněn obrázky, některé přeskoky v ději by děti nemusely pochopit. Proto sama při čtení dodávám, teď přišel ten a ten kamarád, teď přestalo pršet a zvířátka si šla hrát ven apod. A pak navážu dialogem již přečteným z knížky. Při čtení Nele ukazuji obrázky, aby věděla, o kterých zvířátkách mluvím a co právě popisuji.

I tato knížka je nádherně ilustrovaná od Deborah Melmon a rozhodně stojí za pořízení. Věřím, že děti budou nadšené. Já jsem si knížky přečetla nejprve sama, hned první den, kdy Káťa odjela domů a kochala jsem se nádhernými obrázky. Knížky jsou skvostem v naší knihovně a já bedlivě střežím, když si je Nela prohlíží.






Zakoupit nejlevněji si je můžete ZDE.

Komentáře

  1. Díky za tipy. Zrovna hledám to pravé čtení pro mou Baru. Nemůžu nikde sehnat krátké pohádky. Zatím u dlouhého textu nevydrží... tak třeba vyzkoušíme tyto, vypadají pěkně. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Určitě je doporučíme. U nás zabraly. :) Když se proklikněte přes odkazy, tak Zajíce seženeš už od 79kc. 😉

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)