2 knihy pro zvídavé dívky a kluky, kteří se nebojí být výjimeční


Dlouho tady nebyl žádný knižní tip pro děti a je čas to napravit! Proto mám pro vás dvě novinky - nádherné dětské publikace z nakladatelství Ella a Max, které jsou určeny větším dětem, co už umí  sami číst a chtějí se něco nového dozvědět. Jaké knihy to jsou?



Atlas mýtů - Hrdinové, bohové a příšery na mapách dvanácti mytologických světů

Tato kniha by se opět dala zařadit do kategorie, která je sice určena dětem, ale zároveň se jedná o knižní skvosty, jenž ocení každý knihomol. Na rovinu přiznávám, že jsem si byla vědoma toho, že Atlas mýtů rozhodně nebude publikace pro mé děti ve věku 1,5 a 3 roky. Chtěla jsem ji hlavně kvůli sobě. Je totiž neuvěřitelná! Nádherná, propracovaná, prostě skvost, který nutně chcete mít v knihovně. 

Autorem Atlasu mýtů je Thiago ge Moraes a přináší skrze ni komplexní informace o světě mytologie, hrdinů, bohů a všelijakých potvor, které my třicátníci známe z populárních seriálů našeho dětství Xena a Herkules, a také z mnoha krásných celovečerních filmů. Předpokládám, že málokdo z nás tráví večery nad louskáním světové mytologie, a tak je znáte jako já hlavně z televize. :)


Knížka přináší tyto informace populární a zábavnou formou. Nejprve na ilustrované dvoustraně představí mytologický svět, takže děti názorně vidí všechny bohy a polobohy, kteří k dané kultuře patří a zjistí, co jsou tyto postavy zač. Na dalších stránkách se pak formou pohádkového vyprávění dočtou nejdůležitější a nejznámější legendy dané kultury. 


Takto objevují postupně svět Řeků, Aztéků, ale i Slovanů, hindské, japonské či irské mýty, a plno dalších zajímavých informací. Původně jsem si myslela, že si knížku budeme s Nelčou prohlížet a číst, ale tohle by na ni bylo ještě moc složité a nepochopitelné. Zatím se teprve učí být pozorným čtenářem-posluchačem. A někdy je to vážně boj. :)

Osobně bych knihu doporučila pro děti od třetí třídy do sedmé. Myslím, že to je přesně věková skupina, kterou by toto téma mohlo zajímat a bavit. A jistě by pak ocenily řadu získaných informací i ve škole.



Jsem strašně ráda, že jsem se pro tuto knihu rozhodla, protože je opravdu nádherně vymyšlená a propracovaná. Tak, jak to nakladatelství Ella a Max umí. Zatím ji pročítám sama a kochám se, ale zároveň se těším, až se s Nelou dopracuji k tomu, že si ji budeme číst společně. (I když něco mi říká, že v tomhle po mně bude přece jenom více Jiřík.) :) 


Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční


Tato publikace je určená zvídavým klukům, kteří se chtějí dozvědět co nejvíce, a už v dětství touží něco dokázat. Jsou cílevědomí, pilní a umí se do něčeho ponořit a pracovat na sobě. Anebo to může být knížka pro úplně obyčejné kluky, kteří v ní teprve získají inspiraci, a třeba i zatouží být výjimeční a něco dokázat.

Knihu napsal Ben Brooks a přináší v ní sto životních příběhů a inspirací známých i méně známých mužů, kteří si dokázali jít za svými sny, a něco "velkého" v životě dokázali. Kdo všechno je zastoupen? Barack Obama, Bill Gates, Nelson Mandela, Nicholas Winton a mnoho dalších. 


Tuhle knihu bych určitě doporučila pro starší kluky, řekněme od čtvrté třídy. Samozřejmě je to individuální. Některé dítě ji může hltat v první třídě a jiné ji nepochopí ani v deváté. Důležité však je, že všechny příběhy jsou kaťoučké, vždy na jednu stránku, stručné a čtivé. Autor v nich krátce představil život těchto mužů a to, čeho dosáhli, případně co je k tomu inspirovalo. U každého medailonu je celostránková ilustrace s portrétem daného muže.


Tahle knížka u nás doma zatím nemá svého vhodného čtenáře, proto jsem se rozhodla dát vám ji do soutěže, abyste ji mohli vyhrát pro svého syna, synovce, vnoučka apod. Sledujte proto facebookovou stránku blogu Bláznivá máma, v příštím týdnu tam soutěž vypukne. :)


Napište mi určitě, jestli jste také jako malí (a třeba i jako velcí) milovali mytologii, a také jste hltali zmíněné seriály. Mně to bavilo moc. Seriály i filmy. Jako malá holka jsem kupodivu čtení kombinovala i se sledováním televize. Dnes už mám čas jen na knihy a v televizi běží Máša a medvěd, popř. Prasátko Peppa. :D

Vaše Sabi :)

Obě tyto nádherné knížky zakoupíte na stránkách Prescogroup.cz


Komentáře

  1. Ten Atlas mýtů vypadá kouzelně, jaktože jsem ho přehlédla? Tohle musím mít doma. Já vím, že je pro děti, ale já takovéto věci vážně zbožňuji :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)