Kam s dětmi na výlet: Pohádková kovárna Selibov


Kam s dětmi na výlet? To je otázka, kterou si v poslední době pokládám každou chvíli. Většinou mám výlety pečlivě promyšlené dopředu, aby bylo kde se zastavit kvůli dětem na jídlo, aby Jiřík mohl včas spinkat a nebyl protivný, a... no, však to určitě znáte. Dnes jsem nic neplánovala. Prostě jsme jeli naši obvyklou trasu k našim, a po cestě jsme míjeli bilboard s upoutávku na Pohádkovou kovárnu v Selibově. Protože už jsem o ní četla, neváhala jsem ani minutu. A návštěva rozhodně stála za to. Posuďte sami. :)



Jméno vsi Selibov mi bylo povědomé. Říkala jsem si, určitě přes ni jedeme. A měla jsem pravdu. Sice jsme jeli spíše kolem ní, ale včas jsem auto otočila. Pohádková kovárna se nachází hned na návsi. Parkovací místa kolem nejsou, takže jsme se pro jistotu ptali, kde můžeme stát. Nerada bych totiž volala strážníky, aby mi sundali botičku. V dnešní pekelném počasí obzvlášť. Bylo nám řečeno, že parkovat můžeme kdekoli, kde není vjezd, nebo okna. A takových míst je ve vsi požehnaně.

Co vás čeká v Pohádkové kovárně?

Areál tvoří dvě stavení se zahradou kolem. První je Pohádková kovárna, kde se konají komentované prohlídky a na zahradě kolem si mohou děti zodpovědět lehké pohádkové otázky. Za ty dostanou razítko do speciálního letáčku a když mají všechna razítka nasbíraná, vyberou si z košíčku malou odměnu.

Druhou část tvoří Pohádková maštal, kde je možné se občerstvit, podívat se na živé oslíky, a zažít plno dobrodružství. Ale pěkně popořádku...  


Hned u vchodu do zahrádky vás čeká schránka "pohádkové pošty". Když vstoupíte brankou, rázem se ocitnete v pohádce. Všude kolem je plno čertů, draků, vodníků, ale i princezen. Nechybí žabí princ, živý králík v králíkárně, nebo pohádkový kůň.

Aby bylo vše dokonale stylové, vstupenky vám prodá vodník, který také provází komentovanou prohlídkou uvnitř kovárny. Při zaplacení vstupného dostane každý návštěvník kulatou papírovou známku na kolíčku, kterou si připne na viditelné místo. Kdo by ji neměl, toho si čerti v kovárně nechají, a bude jim tam muset sloužit.





Hledáte Jiříka? Nehledejte! Tentokrát jsem učinila veliké rozhodnutí a ponechala Jiříka na tři dny u babičky. K druhé babičce do Nýřan jsem vyrazila jen s Nelou a s mojí sestrou Luckou, kterou už určitě také znáte z předchozích článků. Na snímku níže Lucka razítkuje zmíněný list za to, že děvčata uhádla pohádkovou otázku.

Víte, co loupali Jeníček a Mařenka z domku Ježibabě? 
A kdo zachraňuje princezny před drakem? 


Tahle princezna sice vypadala, že už to má pár pátků za sebou, ale Nela povídala, že je krásná. Inu, proti gustu žádný dišputát.









Při čekání na komentovanou prohlídku, na kterou vodník svolává kouzelným zvonečkem, si můžete třeba zachytat ryby, nebo házet kroužky a balonky.



Nela s Luckou nasbíraly všechna razítka a šly si vyzvednout odměnu. Nebylo to však zadarmo. Musely uhodnout ještě jednu otázku. Zdalipak víte, kde bydlel Rumcajs?


Komentovaná prohlídka v Pohádkové kovárně





Pro děti je to opravdu veliký zážitek. Malé slečny dostanou korunu a princeznovský plášť, aby bylo poznat, co jsou zač. Mladí pánové samozřejmě mohou dostat též, po čem zatouží. :)










Při prohlídce si děti prohlédnou čerty, vodníky, draka, pohádkovou kovárnu, čertovskou svatbu, a také mohou zašeptat své zlobení do kouzelného čertovského mlýnku. Po zašeptání už se zlobit nesmí! To by si je čerti v kovárně nechali.

Na závěr se děti mohly posadit na čertovský trůn. Nelinka mi dovolila, že se mohu vyfotit na trůnu s ní. Tak jsem si vyzkoušela roli Luciferky. Jen mě mrzelo, že jsem také neměla tak krásnou korunu... :)



Pohádková maštal

Po prohlídce jsme vyrazili do druhého areálu, který tvoří Pohádková maštal se zahradou. Opět si tam děti najdou plno krásné zábavy. Pohladí si živou želvu, podívají se na oslíky, můžou si zahrát na průvodčího a vyslat na okružní jízdu vláček. Na zahradě si projdou pohádkové bludiště, kde opět odpoví na otázky, a uvnitř maštale mohou popustit uzdu své fantazii a kreativitě. Je tam pro ně nachystáno plno pohádkové tvořivé zábavy. 

V maštali si na své přijdou i rodiče. Mohou se tam občerstvit, dát si utopence, ale i čerstvé palačinky se slanou či sladkou náplní, dát si nápoj, nebo se ochladit nanukem. Pokud máte větší děti, můžete je nechat řádit na zahradě a užívat si pohádkového prostředí. Vy zatím můžete relaxovat v chládku uvnitř maštale, nebo si sednout ven pod pergolu.





















V tomto pohádkovém areálu je stylové i sociální zařízení. Na toaletu si dojdete na tzv. "Trůnidlo" a použít můžete pohádkový toaletní papír s žabkami. Nebo bych snad měla napsat "trůnidlový" papír? 




Pohádková kovárna v Selibově je přímo na návsi, takže nebudete nikde bloudit. Když pojedete trasu České Budějovice - Písek, najdete odbočku kousek od Protivína. A když se budete pohybovat v tomto kraji, můžete v Protivíně navštívit Krokodýlí zoo, o které si povíme někdy příště.

Užijte si Pohádkovou kovárnu opravdu čertovsky!

Vaše Sabi :)

PS: Čeká vás delší cesta s dětmi autem? Tip jak si rozkouskovat delší trasy najdete zde.


Komentáře

  1. To je úžasný, tam musí být děti ve svém živlu. A nejen děti... :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)