Kočičí pohádky pro malé kočičky i dětičky


Zase jednou tady pro vás mám zajímavý tip na čtení pro děti. A tentokrát je to tip jak pro maminky, které teprve čtou svým nejmenším, tak i pro ty, co už mají doma školáčky na prvním stupni a chtějí pro ně pěkné čtení, které je zaujme, pobaví i poučí. Kočičí pohádky napsala oblíbená spisovatelka dětských knih Zuzana Pošpíšilová a knížka vážně stojí za to, mít ji v knihovničce. :)


Zuzana Pospíšilová je už velmi známá autorka knih pro děti a mládež. Píše pro ty nejmenší, stejně jako dobrodružné příběhy pro trochu větší a náročnější čtenáře. Já jsem tentokrát sáhla po knížce z nakladatelství Grada - Kočičí pohádky

V publikaci najdete 21 krátkých humorných příběhů, kde hlavní roli hrají - jak jinak - kočky. Někde je to kočka domácí, jinde toulavá, někde marnivá, jinde zvědavá. Malí čtenáři dostanou opravdu pestrou přehlídku kočičích hrdinů. Knihu ilustroval Michal Sušina, který se Zuzanou Pospíšilovou vydal již hodně knih a tak to jistě pro mnohé nebude žádná novinka. Sušinovy ilustrace jsou veselé, barevné a spíše dětské. Žádné velké umění. Ale pro dětské knížky tohoto rázu to postačí. Prioritou je zde příběh.

Autorka na začátku každé nové pohádky - příběhu popisuje, jak se kočičí hrdina jmenuje, kdy má svátek a jaké je plemeno. Pokud tedy máte doma zvídavé a učenlivé čtenáře, nedivte se, že až příště potkáte na ulici kočku, nebo zahlédnete nějakou lenivě vyhlížet pod záclonou sousedova okna, vaše dítko vás poučí, jakého je kočka plemene.

Pohádky jsou některé kratší s celkem jednoduchým příběhem, jiné delší a propracovanější. Musím se přiznat, že některé z nich mi přišly téměř o ničem. Téměř jakoby autorka rychle potřebovala něco vymyslet, aby toho bylo do knížky více. Některé jsou naopak hodně zajímavé a docela zamotané, takže jsem zvědavě očekávala, co autorka vymyslela a jak to celé dopadne.

Co napsat na závěr? Mně, jako dospělému a velmi kritickému čtenáři přišly příběhy průměrné. Když bych knihu srovnala s některými, které čtu dětem a máme je ještě z mého dětství, určitě se najdou lepší a hodnotnější knížky. Na druhou stranu pro malé čtenáře jsou to jednoduché příběhy, které je určitě zaujmou a budou je bavit.

Moje dcera je asi náročnější - po mamince - protože obrázky ji příliš nezaujaly a z pohádek jen některé. Paradoxně ji bavily více ty jednodušší, které zase nebavily mě. :) Takže vidíte, že každá pohádka a každá kniha si najde svého čtenáře. Některá se líbí více dětem, jiná rodičům, některá klukům, jiná holčičkám...

S Kočičími pohádkami jsme strávili několik příjemných večerů a odpolední před spinkáním. Četla jsem je nejen Nele, ale i Jiříkovi. Ten sice ještě z příběhů nemá rozum, ale rád poslouchá před usnutím můj hlas. :) 

Zatím nevím, zda si pořídíme i předcházející knížku - Psí pohádky, které jsou zpracovány podobně a vyšly již dříve, ale určitě se po nich v knihkupectví přinejmenším podívám a prohlédnu je. 

Zuzanu Pospíšilovou jako autorku dětských knih mohu jen doporučit. Pokud hledáte autora, který je osvědčený a píše dobře a zábavně, jak pro malé, tak větší čtenáře, určitě se podívejte po jejích knihách.

Kočičí pohádky můžete koupit na stránkách nakladatelství Grada, stejně jako i další knihy Zuzany Pospíšilové.






Komentáře