Kam s dětmi na výlet v jižních Čechách? Na Helfenburk!


Jestli musím za něco manžela v poslední době fakt pochválit, tak je to výletování. Aniž bych ho jakkoli pobízela, nebo přemlouvala, vymýšlí sám od sebe, kdy pojedeme na výlet a dokonce i kam. Nedávno vybral sám od sebe Zoo a tak jsme vyrazili do Tábora za zvířátky a na sváteční úterý přišel s tím, že hrad Helfenburk určitě neznám, tak se tam podíváme. 

Měl pravdu, neznala jsem a vůbec jsem netušila, jak je to prima výletní místo i pro rodiny s dětmi. Je sice pravda, že jsme jako vždy nějakou dobu bloudili, dvakrát jsme se s autem vrátili, ale pak jsem pro jistotu na Benzině koupila autoatlas a už se jelo dobře. :)


TRASA

Auto je potřeba nechat na parkovišti - na louce pod hradem. Následuje procházka lesem, celkem dobrým terénem, ovšem do kopce dlouhá 1 km. Je to sice trochu makačka, ale dá se to i s dětmi. Pro příště jsme však s mužem usoudili, že vezmeme sporťák i pro Nelu. Do kopce se jí šlapat nechtělo, tak jí manžel skoro celou cestu nesl. Já zase tlačila do kopce golfky s Jiříkem, takže jsme se zapotili s manželem oba. Nakonec se to ale dalo zvládnout. 1 km není tak dlouhá štreka a do kopce je to asi jen polovina cesty. :)





Nelinka s tatínkem navíc dělali zastávky, protože všude kolem cesty byla velká mraveniště a to nešlo jinak, než pořádně prohlédnout. Nelu hrozně zajímalo, kde ti mravenečkové bydlí a jak pilně pracují.




Na vrcholku kopce na nás čekal Helfenburk a lavička. Patrně místní vědí, co turisty potěší. :)






Helfenburk je sice zřícenina, ale platí se tam vstupné - spíše symbolické. Za to máte jistotu, že je hrad dobře udržován, má zázemí pro odpočinek, i hry dětí. Nechybí klouzačky, míčky či plastové motorky pro ty nejmenší, stejně jako dřevěné meče pro větší děti, které si chtějí vyzkoušet krásy rytířského klání.





Helfenburk má dvě věže (zachované), v současnosti se jedna opravuje a na druhou se můžete vydat a prohlédnout si nejen celý rozlehlý hradní areál, ale i pohlédnout dále do krajiny. Pánové na Helfenburku měli výhled opravdu kvalitní a tak musel být hrad určitě těžko zdolatelný pro nepřítele. 




Vyblbly se tam děti i já. Tatínek zaslouženě odpočíval a pak si dal grilovanou klobásu. Pokud byste totiž nechtěli tahat s sebou batoh se svačinou, občerstvení je zajištěno. Můžete si dát klobásu či bramborák, koupit pivo, nealko či točenou limonádu a dětem se tam dá koupit přesnídávková kapsička. 
V dolní části hradního areálu je i krčma, která byla zavřená. Patrně funguje přes léto, kdy je na hradě více hostů.
Naši "hajzlbábu" Nelu samozřejmě zajímaly i toalety. Hradní správce myslí i na toto. K dispozici jsou naprosto luxusní moderní suché záchody, tzv. kadibudky, které jsou čisté a Nela je samozřejmě hned musela vyzkoušet. Mají sice klasické záchodové prkénko, ale malé děti raději přidržujte. Asi by nebylo moc zábavné, kdyby mi Nela propadla a zahučela až dolů. :)









Slíbila jsem, že více uvidíte na fotkách i mě samotnou... Táta mě fotit nechce, tak jsem musela udělat selfíčko. A protože si sama na selfie fotkách připadám hloupě, tak alespoň takhle s Jiříkem. :D


Odpočinek, táta nám zívá...


Není nad šťastné dítě! :)






Co ještě dodat? Snad jen, že nedaleko Helfenburku je Bavorov, kde jsou jahodové plantáže. Můžete si tam v sezoně koupit jahody nasbírané, nebo si nasbírat sami. K dispozici jsou pak také jahodové pokrmy, a jahodová točená zmrzlina.

Vaše Sabi :)

Komentáře

  1. Odpovědi
    1. Šárko pokud někdy budete dovolenkovat v jižních Čechách, tak určitě doporučuji zajet. :)

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)