Zábava pro nejmenší s Chytrým pexesem od Albi


Venku už sice začíná konečně jaro, ale to neznamená, že nepotřebujeme neustále vymýšlet novou zábavu pro naše děti. Alespoň u nás je to neustávající činnost, která mě hodně zaměstnává. Vymýšlím střídavě hry pro Nelu a Jiříka, aby se zabavili sami, společně i se mnou. Momentálně jsou oba dva (a já také) nemocní, takže ven ani nemůžeme, i když by nás to na sluníčko a na čerstvý vzduch hodně lákalo. 

Když už svým dětem pořizuji nějaké hračky či hry, snažím se (narozdíl od jejich tatínka), aby byly nejen zábavné, ale také poučné. Chytrá pexesa od Albi z edice Kvído mě zaujala, protože obojí splňují. Jednak je to zábava a za druhé se při tom děti učí.




Chytrá pexesa od Albi můžete sehnat v několika variantách. Rozděleny jsou podle věku dětí od tří let, od čtyř, pěti a sedmi. Každá jsou samozřejmě trochu jiná a každá rozvíjí něco jiného, podle určeného věku. My máme doma Chytré pexeso pro děti od tří let, kde si děti trénují nejen paměť a soustředění, ale také barvy a tvary. 

I když ještě Nele tři roky nebyly, je v tomhle hodně šikovná. Věděla jsem, že ji pexeso zaujme, protože už jsme spolu hrály to klasické se zvířátky. Samozřejmě jí nedávám plný počet kartiček, ale vždy jen několik párů a postupně přidávám. Tak jsem to udělala i nyní s Kvídovým Chytrým pexesem.






Na fotkách máme pro ukázku kartiček hodně, ale ve skutečnosti jsme začaly s Nelinkou barvami. Vybrala jsem jen ty, které už zná (i když si je zatím plete) a trénujeme s nimi. Jedna kartička je vždy celobarevná a druhá do páru má stejně barevný okraj a obrázek, který obsahuje danou barvu. Např. kuřátko je žluté, žába zelená, třešně červené apod. Je vidět, že chvilku Nele trvalo, než pochopila, co po ní chci, takže je to určitě složitější, než klasické pexeso. O to lepší však je pro naučení se nových věcí. A barvy a tvary jsou potřeba, tak proč se je nenaučit právě takto, formou hry.

Dluhá polovina kartiček je pak určená k procvičování tvarů. Opět je zde jedna kartička z páru, která má nakreslený jen onen požadovaný tvar a pak druhá, která obsahuje obrázek ukrývající tvar. Např. Drak ukrývá kosočtverec, plovací kruh má kruh a podobně. Dítě se opět učí nejen tvary, ale i nová slovíčka, poznává obrázky, učí se logicky odvodit, kde na obrázku se daný tvar ukrývá. Je to o něco složitější, než barvy, takže zatím zůstáváme u toho, že si kartičky jen prohlížíme a učíme se je správně pojmenovat. 


Já, jako maminka, i Nela, jako učící se dítko máme z Chytrého pexesa velkou radost. Baví nás si s ním hrát a učit se. Navíc Nela se učí snadno a rychle a nejvíce ji baví takovéto hledání a prohlížení, stejně jako skládání různých hlavolamů.





Musím velice poděkovat formě Albi, že nám toho Chytré pexeso poskytla k vyzkoušení. S přibývajícím věkem dětí rozhodně pořídíme i ta ostatní, protože tohle je prostě skvělá zábava. A ano, přiznávám, i já jako malá (i jako velká) milovala a miluji stolní hry, pexesa a podobně, takže doufám, že postupně tu lásku předám i svým dětem. Ráda bych totiž zase po letech měla s kým je hrát. :)

Vaše Sabi :)

Komentáře