Skládáme a tvoříme s knihou Rafinovaně skládaný papír


Pokud jste jako já aktivní maminka ještě aktivnějšího dítka a neustále vymýšlíte, čím smysluplným svého prcka zaměstnat, mám pro vás tip. :) Nedávno jsem si objednala z nakladatelství Grada knihu Rafinovaně skládaný papír. Chytré nápady ve 3D, a hned jak přišla, musela jsem ji prozkoumat. Chytla mě okamžitě a ještě ten večer jsem se pustila do skládání. :)


Původně mě vůbec nenapadlo, že bych mohla zapojit i Nelu, protože přece jen ještě jí nebyly ani tři roky a skládání vážně není pro taková mrňata. Jenže když jsem si zkoušela první kousky, zjistila jsem, že nemáme doma žádné barevné papíry. Jen kancelářské. Motýlci, ptáčci i miska sice byli pěkné, ale trochu smutné v té sněhově bílé barvě. A tak mě napadlo, že zapojím i Nelu. Já budu skládat, Nela si pak moje výtvory pomaluje. Bude to jistě zábavnější, než malovat na obyčejný papír a bude se jí to více líbit.



Autorka knížky Margarete Schrüfer přichází s několika zajímavými nápady na dekorace do bytu, na dveře, ale i se skládanými zvířátky. Mně osobně se zvířátka líbila nejvíce. Zajímavé jsou ale i mističky, vázy na suché květiny, nebo lampičky. Ovšem k papírovému skládanému svícínku bych zrovna moc důvěry neměla. Ten určitě dělat nebudeme. Měla bych strach, že od čajové svíčky chytne...

Autorka nejprve čtenáře seznamuje s použitým materiálem a technikami. Využívá totiž nejen klasické skládání, ale především na lampičky a vázy plisování, které už je podstatně náročnější, jak na pochopení, tak na přípravu. 

Poté už přináší jednotlivé nápady a jejich realizaci. Vedle fotografií výsledných výrobků postup ukazuje na obrázcích a kraťoučkých popiscích. Musím se přiznat, že i když jsem začínala asi tím nejlehčím (ptáčkové a motýlci), musela jsem u některých překladů chvíli přemýšlet a zkoušet. Tušila jsem, jak to autorka myslí, protože už jako malá holka jsem skládala zvířátka podle Origami knížky, ale přece jen už je to hodně let a dost jsem zapomněla. Nakonec jsem na to přišla, ale spíše díky způsobu pokus omyl, než díky popisu v knížce. Některé úkony mohly být určitě popsané a zakreslené lépe.

U těch jednodušších výtvorů to šlo celkem rychle, ale především u těch plisovaných a třeba i u složitější misky jsem se ztrácela. Přiznávám, že jsem ji nakonec vzdala a udělala jednodušší formu. Na to budu potřebovat více času a trpělivosti. Z toho důvodu bych určitě knížku nedoporučila menším dětem. Pro děti nad 11 let a více už bych ale knížku klidně zakoupila. Vždyť i já skládala už opravdu jako hodně malá.

Materiál nepotřebujete drahý. Mně stačil obyčejný kancelářský papír. Postačí však i obyčejný barevný, nebo třeba noviny, se kterými mohou především mističky vypadat zajímavě. Bude však potřeba dát více vrstev, protože noviny jsou příliš tenké.

Přikládám první výrobky, které jsme s Nelčou vytvořily. Určitě vám však naše skládání neukazuji poprvé, protože nápadů je v knížce plno a my to budeme muset postupně všechno vyzkoušet. :)






Tak co? Přemýšlíte, co nového jarního vytvoříte do bytu? Zkuste to třeba s touto publikací - Rafinovaně skládaný papír. Zakoupíte ji ZDE, na stránkách nakladatelství Grada.

Hodnocení: 80%

Co jsme vytvořily a jak mé pokusy Nela přetvořila v umělecká díla? Na to se můžete mrknout níže. :)







Naše divoženka si v uměleckém  zápalu sundala i gumičku do vlasů, takže vypadá, jako když právě vstala. :)







Vaše Sabi :)

Komentáře