Tři novinky pro nejmenší z nakladatelství Ella a Max


Máte doma malé děti, co teprve objevují kouzelný svět knížek? Takové, co sledují a prohlíží hlavně obrázky, hledají a pátrají, co je na nich krásného a zajímavého a také malé vypravěče, kteří knížky sami komentují a je jim celkem jedno, že je k nim nějaký text? Pak byste měli nyní zpozornět!

Asi to začíná vypadat, že blog Bláznivá máma se mění na knižní blog pro děti a maminky (rodiče), ale není to tak úplně pravda. Fakt je, že jsem se rozhodla sem přesunout všechny recenze a články na dětské knížky, ale také na ty o vaření, tvoření apod. Myslím, že i to patří k životu maminek a proto by to tady nemělo chybět. A že jsem knihomol, to mnozí z vás ví. Tak co je na tom divného, že chci vést ke knihám i své děti. :)

A tři knížky, které vám nyní představím, jsou pro ty nejmenší naprosto dokonalé!


Julia Donaldson - Axel Scheffler
(přebásnil Robin Král)

Mluvím sice o těch nejmenších, přesto začnu knížkou, která zaujme dětičky, které už trochu udrží pozornosti více. Je o malém dráčkovi jménem Zog, který chodí do dračí školy a učí se všechno, co by měl drak umět. Vždy se mu něco přihodí a zraní se. Poblíž se však objeví princezna Ella a dráčka ošetří. Postupně se spřátelí a rozhodnou se pomáhat a ošetřovat další, kteří to potřebují. 

Tato knížka má překrásné ilustrace od světoznámého ilustrátora Axela Schefflera. Co stránka, co skvost k pokoukání. Obrázky bavily mě i Nelu. Samozřejmě si okamžitě přála knížku "číst". Když jsem však začala předčítat, poslouchala jen chvíli a hned si začala vyprávět k obrázkům příběh vlastní. Je jí 2,5 roku a teprve se učí pozornosti, takže knížku jsme četli na několikrát, ale postupně si vyslechla příběh celý. Pohádka je pojata celkem moderně, takže jistě zaujme i dnešní trochu moderněji založené prcky. Navíc je rýmovaná, což je vážně krásné. Vtipné a při tom výstižné verše mě, jako maminku opravdu pobavily. Malé dítko je zatím nedocení, nevnímá rýmy, ale děj pohádky ano. Nele se tato knížka moc líbí a neustále ji prohlíží. Myslím, že to bude nová favoritka k večernímu čtení. Však už bylo na čase. Knihu Hurá na řeku už jsem začínala znát nazpaměť, jak často jsme ji spolu četly. :)





Libor Drobný

Další z řady celoobrázkových publikací, která neobsahuje text, pouze čtyři dvojstrany představující farmu Sedláčkových a to na jaře, v létě, na podzim a v zimě. Děti mají možnost sledovat nejen co dělají Sedláčkovi a jejich zvířátka, ale také to, jak se během roku farma mění. Jak všechno kvete, dozrává, sklízí se, opadává, zazimuje se...

Pouze první dvojstrana je věnována pár textovým informacím. Díky nim se dětičky dozvědí, kdo jsou Sedláčkovi i další, kteří farmu navštěvují. Nelu první dvoustrana opět příliš nezajímala. Spíše jsme si ukazovali, kdo je táta, máma, babička, kluk, pejskové, atd. A já se při té příležitosti snažila tu a tam něco přečíst, abych ji více uvedla do děje.

Podstatné však je, že si Nela opět knížku přisvojila, jakmile ji otevřela. Začala prohlížet obrázky a sama sledovala a komentovala, co na nich vidí. Hledali jsme zvířátka, lidi, co kdo dělá, kde co roste... Takhle knížka bude opět na dlouhou dobu zdrojem zábavy i poučení, protože se v ní dá hledat stále dokolečka. Navíc Nela je rozený vypravěč a tak obrázky sleduje a sama k tomu hned vypráví vlastní příběhy. Pro nejmenší děti, co se učí poznávat knížky a objevovat svět je tato publikace naprosto ideální.






Caroline Görtler

Do stejné skupiny knížek, jako "Farma" spadá i knížka poslední. Je však dělaná zase maličko odlišněji. V první řadě je její autorkou zahraniční ilustrátorka Caroline Görtler, obsahuje šest dvojstránek, které ukrývají šest známých pohádek, každá pohádka má v horní části knihy text, takže můžeme dětem pohádku přečíst, nebo převyprávět, jak si ji sami pamatujeme. Díky tomu, že autorka se nespokojila jen s jedním výjevem, ale zručně vměstnala na dvojstrany více výjevů z různých úseků pohádek, můžete při vyprávění dětem názorně ukazovat, o čem zrovna mluvíte, nebo si při vyprávění sami obrázky pomáhat. 

To hlavní však opět vykonají děti. Budou si sami prohlížet, co postavičky dělají, kam jedou, lezou, co vaří či pečou, zda spí, nebo jí... a sami se naučí pohádky vyprávět. Občas tedy budete jistě žasnout, co všechno se dělo v Šípkovém království, zatímco si Růženka spokojeně dávala stoletého šlofíka, budete překvapení, kdo jsou trpaslíci od Sněhurky a co tam ta holka vlastně vyváděla - jo a také se možná dozvíte, že některé princezny jsou vážně škaredé, a princové dokonce "fuj". Inu, ilustrátor dětských knih to má vážně těžké, nezavděčí se každému. :)

V knížce najdete tyto pohádky:
O šípkové Růžence
O statečném krejčíkovi
O perníkové chaloupce (to je má favoritka, nejkrásnější dvojstrana)
O červené Karkulce
O popelce
O Sněhurce a sedmi trpaslících





Všechny zmíněné knížky koupíte na stránkách nakladatelství Prescogroup, jehož součástí je i Ella a Max.

Komentáře