Recenze: 60 Montessori aktivit pro miminko


Máte doma malé miminko, nebo ho teprve čekáte? Tápete, jak dítko zabavit, aby se nenudilo, nekňouralo a aby se zároveň svou (ne)činností vzdělávalo a správně vyvíjelo? Jelikož jsem toto řešila a dosud řeším od narození své dcery, ráda bych využila nejen své dosavadní zkušenosti k lepší a aktivnější výchově svého tříměsíčního synka, ale také bych to ráda dělala mnohem lépe, než s dcerou. A proto jsem nadšeně objednala tuto novinku, která vychází z pedagogiky Montessori a přináší plno rad a nápadů nejen pro maminky...
Nakladatelství: Svojtka a Co.
Počat stran: 190
Rok:2017

Recenze:
O pedagogice Montessori už trošičku něco vím. Moje matka pracuje v Montessori mateřské školce a tak má za sebou pedagogický kurz této metody. Uplatňuje ho samozřejmě při našich návštěvách na mou dceru a tak jsem věděla, co mám očekávat. Musím říci, že knížku jsem zhltla za jeden večer a jsem z ní nadšená. Našla jsem tam totiž nejen mnoho nápadů, co dělat se synkem, ale také jsem se poučila o tom, co jsem dělala s dcerou špatně a proč reagovala tak, jak já jsem samozřejmě nechtěla. Díky tomu se mohu těmto chybám u syna vyvarovat.

Knížka přináší nejprve vysvětlení, kdo byla Marie Montessori a jak vznikala síť školek a jeslí pro děti. Jak se rozvíjely základy této metody a jak působily na děti. Pak následuje několik kapitol rozdělených do dalších podkapitol, které nás poučí, jak se připravit na miminko, jak mu správně nachystat a rozdělit pokoj, že je dobré jeho prostor rozdělit na zóny, atd. Velkou váhu kladu především pomůckám pro miminka, protože jsou to většinou chrastítka a závěsy, které můžeme vyrobit doma sami. Velmi plodná mi také přišla kapitola o tom, jak s takovým dítětem správně jednat. Jak ho vést k samostatnosti v oblékání, průzkumu domu, objevování chutí a také s samostatnému jídlu a nácviku pití z hrnku (a to už od prvních příkrmů), jak ho vést k objevování knížek, hudby atd.

Samostatná část je také věnována hračkám dětí v Montessori zásadách. Tyto hračky už jsem viděla dříve (některé) a musím uznat, že mají spoustu kladných vlastností. Tady jsem také zjistila, v čem dělám chybu u dcery a také, že většina hraček, které tady má, je naprosto nevhodná. Např. tvary a jejich vkládání do příslušného otvoru. Má se začínat jedním tvarem, aby se dítě naučilo, co s tím a postupně přidávat další. Já dceři pořídila kostku, kde je těch tvarů třicet najednou a ona nevěděla, co s tím... 

Hodně mi také pomohla kapitola poslední, kde se popisuje, jak s dítětem správně jednat. Jak mu vytvořit harmonické rodinné zázemí, přizpůsobit mu dům, jak ho správně vést k mytí, oblékání, jídlu, ale především se mi líbila rada, jak zvládat vztek. I tady jsem dělala chybu a obrovskou a i když jsem hledala rady všude možně, např. na Nevýchova.cz, až tady jsem našla účinný tip, jak na dceru. A ejhle, ono to funguje přímo zázračně a já si alespoň nepřipadám jako ta nejhorší matka na světě. 

Knížka je popsána velmi jednoduše, s laskavým a chápajícím přístupem k dětem i rodičům. Vše je vysvětleno tak, že to okamžitě chápete, nemusíte přemýšlet, zda jste tomu správně porozuměli. Vše je doprovázeno navíc krásnými barevnými fotografiemi, které pomáhají vaší představivosti, jak správně uspořádat dům, prostor na hraní, spaní, atd. Na podrobných nákresech také vidíte, jak si můžete doma sami vyrobit levná chrastítka a závěsy pro děti tak, aby je zaujaly v určitém období a zároveň rozvíjeli jejich schopnosti vnímat tvary, barvy, atd.  

Tuto knížku tedy rozhodně doporučuji všem maminkám i nastávajícím maminkám a věřte, i kdybyste neuznávali Montessori metody a pedagogiku, tuto knihu rozhodně využijete při výchově těch nejmenších a najdete tam plno rad, které v praxi opravdu uplatníte. Já si rozhodně pořídím ještě další díl určený dětem od 18-ti měsíců, kde jak předpokládám najdu zase nové rady a nápady pro svou dvouletou dceru.

Hodnocení: 100%






Komentáře

  1. Nejsem teda ještě maminka,ale tahle knížka vypadá opravdu zajímavě. Něco už jsem si o Montessori metodách výchovy četla a zní to dost dobře, i když jsem zas zastáncem toho, že nic se nesmí přehánět.

    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím jaký přesný název má kniha pro ty děti od 18ti měsíců? Dcerka má 20 měsíců,tak by se mi hodila :-) Tuto chci pořídit pro druhátko :-) Děkuji.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)