Dárky (nejen) pro nejmenší - stavebnice a hry


Krásný den!

Dárky, které jsem našla pod stromečkem, už jste mohli vidět v jednom z předchozích článků. Dnes mám pro vás tři hry - stavebnice - skládačky, které dostala Nela. Faktem je, že ne všechny jsou jen pro děti. :)


Hned první stavebnice, kterou vám ukážu, je pro děti od jednoho roku, stejně jako pro dospělé. Jedná se o stavebnici Záhadný hrad od Mindok a je to hra pro jednoho hráče, i když s těmi nejmenšími je třeba stavět společně. Jedná se o víceúrovňovou hru, kde máte v knížečce obrázky, co máte postavit z jednotlivých dílů, tedy jak má hrad vypadat. Když pak stránku otočíte, máte tam nápovědu, jak na to. Zpočátku je to jednoduché, ale i když se jedná pouze o pár kousků stavebnice, v pokročilých částech už při skládání pěkně potrápíte hlavičku. 
U dětí tato hra podporuje logické myšlení, prostorovou představivost, koncentraci a plánování. Musím se přiznat, že když jsem doma hru rozbalila, abych se podívala, jak se to skládá, propadla jsem tomu dobře na hodinu a stavěla si a stavěla. :)








Jako další dostala Nela magnetickou tabulku s jednotlivými dílky, aby opět rozvíjela představivost. Z jednotlivých dílků může skládat obrázky - zvířátka, stromečky, atd. Opět je k tomu jako nápověda knížečka, kde jednotlivá zvířátka a ostatní obrázky jsou nafoceny, později si však může stavět i bez toho. Je zapotřebí najít správné dílky ke správným postavičkám a pod. 

Na tabulku se dá i psát a kreslit přiloženým fixem a na druhé straně je tabulka nachystána ke kreslení křídami.

Je třeba ročnímu dítěti asistovat, neboť dílky jsou maličké a snadno by je snědlo. Přesto si myslím, že to dcerku zaujme a bude si s tím ráda hrát. Já opět skládala, jako malá... :)







A jako poslední vám představím dřevěné domino, které dostala od své praprababičky. Musím se přiznat, že mě to dojalo, protože u této (pra)prababičky jsem já jako dítě hrávala právě domino, tehdy však s prvorepublikovými kostičkami, které máme dodnes. Ty by však malé dítě nezaujaly.

Zmíněné domino má velké dílky potištěné barevnými obrázky zvířátek. Je to jednoduché a při tom zábavné a pro Nelu to určitě bude velká zábava, hledat a pojmenovávat stejná zvířátka a stavět je k sobě.

(Opět jsem si s tím hrála já a bavilo mě to, jak jinak. :D)





Nela samozřejmě dostala plno dalších dárků, jako byl mluvící pejsek od Fisher Price, kuchyňku a nádobí do ní, látkový hrad, kam se může schovat, kostky ve stylu velkého lega, apod. Nebudu zde fotit a ukazovat vše, tyto tři hry - stavebnice mi přišly nejzajímavější pro rozvíjení dětské fantazie, představivosti a trpělivosti.

A co dostaly vaše děti?

Komentáře