středa 21. prosince 2016

Staročeská černá omáčka


Krásné středeční dopoledne!

Dnes mám pro vás po delší době recept a ne ledajaký. Je to recept na staročeskou černou omáčku, která se dříve dělala v okolí Klatov a jedla se především na Štědrý den k omáčce. To aby se lidé postili a večer viděli pověstné zlaté prasátko.


Staročeská černá omáčka

250g sušených švestek
200g sušených datlí
200g sušených fíků
100g lískových oříšků
100g vlašských ořechů
150g povidel
200g rozinek
100g řepného sirobu (POZOR - nejdůležitější surovina!)

Všechny suroviny smícháme dohromady do jednoho hrnce a přidáme vodu tak, aby bylo vše potopené a voda se během vaření nemusela dolévat. Vaříme pomalu, do změknutí ořechů.
Pokud je omáčka dostatečně hustá, přidáme na závěr lžičku perníkového koření.
Pokud se zdá příliš řídká, zahustíme ji strouhaným perníkem. 

Omáčku je možné dosladit třtinovým cukrem.

Dá se jíst za tepla i za studena, samostatně, nebo s vánočkou.

Dobrou chuť. :) 









Přiznávám, že omáčku nedělám já, ale manželova maminka, která ji každoročně udělá naprosto skvostnou. Pokud ji budete udržovat v chladu přikrytou pouze utěrkou, vydrží i více než týden. Ale věřím, že ji sníte mnohem dříve. :)
Jo a vánočku jsem asi po pěti letech dělala zase já sama a podle toho také vypadá. Vlastně jsem ji dělala, jen kvůli tomuto článku, tak se snažte moc nekoukat na ten unikátní tvar. :) Chutná dobře. :)

Vaše Sabi!




2 komentáře:

  1. Mnam, vypadá to dobře. :-) Vůbec to neznám, ale někdy to musím zkusit. :-)

    OdpovědětVymazat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)