Moje láska - Benátky


Každý z nás má jistě nějaké místo, kam se rád vrací, kde je mu dobře a na které vzpomíná s velikou láskou. Já mám taková místa - resp. města - dvě. Jedním z nich je malebné městečko na jihu Čech - Český Krumlov, kterému v budoucnu věnuji samostatné články. Tím druhým jsou Italské Benátky, město na laguně, město milenců, křivolakých uliček, pestrobarevných masek, tajemných gondol i lechtivých příběhů.
O Benátkách jsem velmi dlouho snila, něco si o nich přečetla a toužila je navštívit. Jenže ouha. S kým jiným, bych toto město lásky měla navštívit, než s manželem? Ač se jindy v případě zahraničních cest shodneme, s mou láskou k Itálii a touhou po Benátkách můj manžel nesouhlasí. Byl tam jednou a údajně mu to stačilo. Benátky mu smrdí - podotýkám, že jsem tu byla dvakrát, pokaždé bylo vedro, jednou v květnu, jednou na přelomu srpna a září a nic jsem necítila! Nicméně vycestovat se mnou nemínil. Neměl ovšem nic proti tomu, abych vyrazila s kýmkoli jiným. A tak jsem se domluvila s kamarádkou z vysoké a vyrazily jsme. To bylo poprvé... V roce 2013. Hlavním cílem cesty byly Benátky a přilehlé ostrovy a především slavnost gondol.
Ač jsem tehdy ještě fotila kompaktem a fotky nejsou určitě nejlepší, strašně ráda se k nim vracím a prohlížím je. Proto jsem se rozhodla, že umožním i vám, vidět Benátky mýma očima a navštívit alespoň pomocí těchto fotek město na laguně. K Benátkám budu mít článků více. Začněme však tímto prvním...

MÁ ÚPLNĚ PRVNÍ NÁVŠTĚVA BENÁTEK

Tak jako asi všichni, kteří se pouští na plavbu přes moře do města na laguně, i my jsme se nalodili v přístavu Punta Sabbioni. Plavba trvala kolem hodiny a byla velmi příjemná. Vítr nám cuchal vlasy - mně jen obrazně, neboť s mými nakrátko ostříhanými kadeřemi toho moc nevykouzlil, a pak už nás přivítal nezapomenutelný pohled na nejkrásnější město, jaké jsem kdy měla možnost spatřit a navštívit. Benátky - Venezia - konečně!







Vystoupili jsme na nábřeží Schiavoni, nedaleko kostela Pieta. Už při prvních krocích mě naprosto strhla malebnost a variabilita staveb, gondol, uliček, kanálů... Zkrátka úplně všechno. Nevěděla jsem, kam dřív koukat a co dřív fotit. Snímky se proto mohou zdát poněkud chaotické. Nebudu však dělat kategorie - gondoly, okna, kanály, atd. Uvidíte Benátky tak, jak jsem je postupně - step by step - poznávala já.
Připraveni? Vyrážíme do ulic. :)




U slavného Mostu vzdechů se zastaví snad každý turista i kdyby touto cestou šel po milionté. A tak se není čemu divit, že tu vznikla tlačenice a každý chtěl ukořistit co nejhezčí fotku.





A to už je pohled do kupolí chrámu sv. Marka.





Chrám svatého Marka a také Dóžecí palác, který jsem při této cestě minula poměrně rychle, si připomenu v dalších článcích. Nyní se se mnou pojďte povídat do toho nejkrásnějšího, co Benátky nabízí - malebné, úzké, křivolaké uličky a kanály. Představte si, jak se tady v minulosti proháněla benátská šlechta, načančané prostitutky a třeba i Jacomo Casanova.





Nejslavnější most Benátek - Ponte Rialto, u kterého probíhá i slavnost gondol, kterou vám ukážu v příštím článku.








Známý rybí trh. Tolik druhů a barev, člověku se sbíhají sliny a snadno si plody moře představí naservírované na talíři. Bohužel nebyla možnost ochutnat nějakou místní specialitu. Snad příště...








A zpět do uliček a kanálů... Všechna zákoutí jsou tak úžasná, že bych tam mohla courat a fotit do nekonečna!





Ale to už se pomalu vracíme zpět... Náměstí sv. Marka a Cafe Florian.




A opět nábřeží Schiavoni s gondolami, hotelem Danieli a Dóžecím palácem.









Snad se vám první výprava líbila a mé fotky vás příliš neotrávily. Příště se podíváme na známou slavnost gondol, kde bude nejen plno historických plavidel, ale také mnoho pestrobarevných krásných masek. 

Komentáře

  1. Dobrý den, skoro každý rok jezdím ke známým do Itálie a to do Benátek. Cestování v autě poslední dobou velmi zmáhá. Tak bych chtěla letos za známými do Itálie letecky. Proto musím teď vyřešit parkování poblíž letiště. Jedno takové jsem našla zde , mám dotaz, máte někdo z tímto parkováním zkušenost? Děkuji za odpověď. Hezký den .

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, moc pěkný článek. Od dětí jsme dostali dárek a to prodloužený víkend v Benátkách. Odlet byl z letiště Praha. Na letiště jsme jeli svým autem. Proto jsme si zajistili parkování u letiště. Vhodné parkoviště poblíž jsme našli na internetu tady , moc nám tam líbilo, nádherné. Z pozdravem

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)